Prometna varnost

Učenci so ob prihodu in vračanju iz šole prometno ogroženi. Prometni varnosti učencev namenjamo posebno pozornost. Seznanjamo jih s šolskimi oz. najvarnejšimi potmi, ki vodijo do šole. Šola ima za večjo varnost svojih učencev izdelan načrt šolskih poti v katerem so predlagane in natančno opisane šolske. Posebej opozarjamo na prometno izpostavljene točke na njih. Tam je potrebna še večja pozornost in previdnost ter učenje ustreznega ravnanja.

Za izboljšanje prometne varnosti in spoznavanje šolskih poti ter učenje prometno varnega ravnanja smo se vključili v projekt PEŠBUS, katerega namen je, da se otroci v spremstvu odrasle osebe podajo v šolo peš po šolski poti in se naučijo, kako varno priti od doma do šole. Organizirano se bo izvajal prve tedne septembra.

Naša šola je vključena v projekt Trajnostna mobilnost v vrtcih in osnovnih šolah, ki se izvaja pod okriljem Ministrstva za infrastrukturo. Aktivnost osnovnošolce spodbuja, da v šolo prihajajo na trajnosten način – peš, s kolesom, rolerji, skirojem, javnimi prevoznimi sredstvi ali na način skupne vožnje z osebnim avtomobilom. Več o projektu si lahko preberete na spletni strani Aktivno v šolo.

Oglejte si Načrt šolskih poti OŠ Škofja Loka-Mesto 21_22

Od marca 2017 dalje je Načrt na voljo tudi v digitalizirani obliki. Datoteko z izrisanimi šolskimi potmi najdete na povezavi: Digitalni načrt šolskih poti OŠ Škofja Loka-Mesto .

Opise šolskih poti si lahko preberete tudi s klikom na povezavo OPISI PRIPOROČENIH ŠOLSKIH POTI. Na šolskih poteh se učenci vključujejo v promet, zato je pomembno, da so na poti v in iz šole pozorni na promet ter upoštevajo prometne predpise. Še posebej opozarjajmo na najbolj prometno izpostavljene točke na šolskih poteh zato, da se jim bodo učenci izognili oz. bodo tam, kjer je prometna točka problematična, še posebej previdni. Katere točke so to, si lahko ogledate s klikom na povezavo PROMETNO izpostavljene TOČKE in IZPOSTAVLJENE točke V SLIKAH.
znakstop
Staršem svetujmo, da z otrokom večkrat skupaj prehodite njegovo šolsko pot, ga ob tem opozarjate na manj varne dele poti in pokažete ustrezno prometno varno ravnanje, ki ga zahteva situacija na tem delu. Kasneje ni odveč preveriti, če otrok dogovorjeno pot tudi dejansko uporablja. NAJKRAJŠA POT OBIČAJNO NI NAJVARNEJŠA. 
Ste opazili kakšno prometno še posebej nevarno točko? Opozorite nanjo tudi nas. 
Koordinatorici prometne vzgoje na šoli pišite na njen elektronski naslov. Tudi fotografije so dobrodošle. Veseli bomo vaših opozoril, pripomb in predlogov za izboljšanje prometne varnosti.

Na poseben način že vrsto let naše učence varno soočamo z nevarnostmi v prometu. Pri tem nam pomagajo predstavniki podjetja Jumicar. Pripravijo zanimivo plenarno predavanje o prometni varnosti. Po predavanju vsem učencem (5. r) omogočijo samostojno vožnjo z motornimi avtomobilčki na prometnem poligonu, kjer ne manjkajo ne prometni znaki in ne semaforji. Učenci se tako znajdejo v kontrolirani prometni situaciji z več udeleženci in izkustveno ugotovijo, da sta pozornost in previdnost v prometu resnično najpomembnejša.

Usposabljanje za vožnjo kolesa in kolesarski izpit učenci opravljajo v 5. razredu po Konceptu, ki ga je izdal ZRSŠ, 2016.

Sodelujemo z občinskim svetom za preventivo in vzgojo v cestnem prometu (SPVCP). Če opazite nevarne točke na otrokovi šolski poti, lahko pošljete svojo pobudo za ureditev problema na naslov: Občina Škofja Loka, Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu, Mestni trg 15, 4220 Škofja Loka. Pobude jim posredujte preko obrazcev objavljenih na strani Preventivno vzgojni nasveti  (Pobuda za terenski pregled Tehnične komisije, Pobuda za izboljšanje vertikalne in horizontalne prometne signalizacije). Tu najdete tudi uporabna gradiva za prometno vzgojo.

Aktivno se vključujemo v preventivne akcije republiškega SPVCP pod okriljem Agencije za varnost prometa (AVP). Na tak način preko celega šolskega leta opozarjamo na pomen prometno varnega ravnanja vseh udeležencev v prometu in skrbimo za prometno vzgojo tako otrok kot njihovih pomembnih odraslih.

Vabljeni k ogledu izobraževalnih video posnetkov za kolesarje:  Varno s kolesom v promet ; Iz majhnega kolesarja naj zraste odgovoren voznik ; Bistre glave nosijo čelade

(Skupno 1.166 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost