Prometna varnost

Učenci so ob prihodu in vračanju iz šole prometno ogroženi. 

 • Če prihajajo v šolo s kolesom, mora biti to pravilno opremljeno in tehnično brezhibno. Obvezna sta opravljen kolesarski izpit in zaščitna čelada. Uporaba varnostne čelade je po Zakonu o pravilih cestnega prometa obvezna za kolesarje do 18. leta starosti.
 • Močno ODSVETUJEMO, da bi učenci prihajali v šolo z motorji, električnimi kolesi, električnimi skiroji, rolerji in rolkami. V primeru uporabe pa naj spoštujejo prometne predpise in uporabijo čelade.
 • Starše vljudno prosimo, da otrok ne vozijo do šolskih vrat, saj s tem ogrožajo učence, ki prihajajo v šolo peš. Otroke naj starši pripeljejo in odložijo v bližini šole od koder naj samostojno ali v družbi vrstnikov peš pridejo v šolo. Svetujemo, znakstopda otroke spustijo iz vozila:
  • na Šolski ulici in ustavijo tako, da varno izstopijo na pločnik ob V steni telovadnice,
  • na parkirišču Štemarje,
  • na parkirišču Novi Svet,
  • na brezplačnem parkirišču pri Tržnici na Partizanski cesti.

Prometni varnosti učencev namenjamo posebno pozornost. Seznanjamo jih s šolskimi oz. najvarnejšimi potmi, ki vodijo do šole. Šola ima za večjo varnost svojih učencev izdelan načrt šolskih poti v katerem so predlagane in natančno opisane šolske poti. Posebej opozarjamo na prometno izpostavljene točke na njih. Tam je potrebna še večja pozornost in previdnost ter učenje ustreznega ravnanja.

Oglejte si Načrt šolskih poti OŠ Škofja Loka-Mesto 2022_2023 Opise šolskih poti si lahko preberete tudi s klikom na povezavo OPISI PRIPOROČENIH ŠOLSKIH POTI za učence

Na šolskih poteh se učenci vključujejo v promet, zato je pomembno, da so na poti v in iz šole pozorni na promet ter upoštevajo prometne predpise. Še posebej opozarjajmo na najbolj prometno izpostavljene točke na šolskih poteh zato, da se jim bodo učenci izognili oz. bodo tam, kjer je prometna točka problematična, še posebej previdni. Katere točke so to, si lahko ogledate s klikom na povezavo prometno izpostavljene točke na šolski poti in izpostavljene točke na šolski poti v SLIKI.

Za izboljšanje prometne varnosti in spoznavanje šolskih poti ter učenje prometno varnega ravnanja smo se vključili v projekt PEŠBUS, katerega namen je, da se otroci v spremstvu odrasle osebe podajo v šolo peš po šolski poti in se naučijo, kako varno priti od doma do šole. Organizirano se prične izvajati v Evropskem tednu mobilnosti. Več o projektu si lahko preberete na spletni strani Aktivno v šolo.

V letošnjem šolskem letu smo vključeni v pilotni projekt Digitalizacija šolskih poti. V sodelovanju z Geodetskim inštitutom Slovenije, Agencijo za varnost v prometu in Občino Škofja Loka (SPVCP) pripravljamo digitalizacijo šolske poti ter sodelujemo pri razvijanju aplikacije, ki bo omogočala, da se stanje na njih spremlja ter sproti posodablja.
znakstop

Ste opazili kakšno prometno še posebej nevarno točko? Opozorite nanjo tudi nas. 
Koordinatorici prometne vzgoje na šoli pišite na njen elektronski naslov. Tudi fotografije so dobrodošle. Veseli bomo vaših opozoril, pripomb in predlogov za izboljšanje prometne varnosti.

Usposabljanje za vožnjo kolesa in kolesarski izpit učenci opravljajo v 5. razredu po Konceptu, ki ga je izdal ZRSŠ, 2016.

Sodelujemo z občinskim svetom za preventivo in vzgojo v cestnem prometu (SPVCP). Če opazite nevarne točke na otrokovi šolski poti, lahko pošljete svojo pobudo za ureditev problema na naslov: Občina Škofja Loka, Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu, Mestni trg 15, 4220 Škofja Loka. Pobude jim posredujte preko obrazcev objavljenih na strani Preventivno vzgojni nasveti  (Pobuda za terenski pregled Tehnične komisije, Pobuda za izboljšanje vertikalne in horizontalne prometne signalizacije). Tu najdete tudi uporabna gradiva za prometno vzgojo.

Aktivno se vključujemo v preventivne akcije republiškega SPVCP pod okriljem Agencije za varnost prometa (AVP). Na tak način preko celega šolskega leta opozarjamo na pomen prometno varnega ravnanja vseh udeležencev v prometu in skrbimo za prometno vzgojo tako otrok kot njihovih pomembnih odraslih.

Vabljeni k ogledu izobraževalnih video posnetkov za kolesarje:  Varno s kolesom v promet ; Iz majhnega kolesarja naj zraste odgovoren voznik ; Bistre glave nosijo čelade

(Skupno 1.649 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost