OB DNEVU SLOVENSKE HRANE in tradicionalnem slovenskem zajtrku

Danes je dan slovenske hrane. Na naši šoli smo ga obeležili z malico, ki je del tradicionalnega slovenskega zajtrka. Pred seboj imate tradicionalna slovenska  živila: črn kruh, maslo, med in jabolka

 

Dan brez sončnih žarkov se nam zdi turoben in žalosten, kot da smo brez energije. Naše počutje je odvisno tudi od hrane, le da temu ne namenjamo prevelike pozornosti. Na svoje počutje, ki je odvisno od vremena, ne moremo vplivati, medtem ko so naše prehranjevalne navade in razvade odvisne od nas in nanje lahko vplivamo.

Zakaj so naše prehranjevalne navade pomembne? Se kdaj vprašate, koliko kilometrov je prepotovala hrana, ki jo vsak dan zaužijete? Koliko hrane ostane na krožniku? Kako lahko količino zavržene hrane zmanjšamo? Ali želimo bolj skrbno ravnati s hrano? Kako?

Z izborom hrane lahko vsak od nas spodbuja lokalno pridelano hrano in pripomore k zmanjšanju svetovnih problemov.

Hrana je odraz naravnih značilnosti določenega območja. Ker so naravne razmere v različnih delih sveta različne, je tudi hrana, ki tam zraste različna. Uživanje sezonske hrane je zagotovilo, da hrana ni prepotovala dolge razdalje in ni povzročila dodatnih izpustov ogljikovega dioksida.

Za boljšo hrano spoznajmo proizvajalca. Lahko posežemo po nakupih hrane na kmetijah, na kmečkih tržnicah ali njihovih avtomatih.

Kmetje ponovno vzgajajo stare sorte, ki so prilagojene našemu podnebju, zato so bolj zdrave in okusne.

Bolj pozorni moramo biti pri načrtovanju hrane, da bomo preprečili nastajanje velikih količin odpadkov hrane. Vedno moramo razmišljati, da hrana ni odpadek. Ostanek lahko porabimo pri naslednjem obroku ali pa ga predelamo v drugo jed. Predvsem pa kupimo toliko, kot potrebujemo in to tudi porabimo.

Kadar smo odvisni od drugih, ki nam pripravljajo hrano, se potrudimo in pojemo, kar so nam pripravili.

V današnjem času smo na pragu dveh skrajnosti- izjemne ponudbe hrane in preobilja, na drugi strani pomanjkanja in lakote. Lakota se je preselila tudi v naše bližnje okolje in postala del našega življenja.

Potrošništvo, stalne reklame, spodbujanje naših želja pa povzročajo, da iz  trgovin vozimo vozičke hrane, ki jih ne bomo mogli pojesti. V vozičkih je vse več pripravljene hrane in hitre hrane.

Zavedati se moramo, da hrana ni nekaj samo po sebi umevnega, saj pridelava traja dolgo in je vanjo vloženega veliko truda. Potrudimo se pripravljati kvalitetne jedi in uživati ob hrani.

Ta sporočila prenesite tudi domov. Poskusite se držati teh namigov med naslednjim vikendom!

S tem boste pomagali slovenskim kmetom in gospodarstvu, predvsem pa k vašemu zdravju, ki je največja nagrada za trud.

Zapisala: Katarina Peternelj

(Skupno 87 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost