PREŠERNOV DAN, SLOVENSKI KULTURNI PRAZNIK

Natanko polovica državnih praznikov letos nastopi za vikend in prav tako je tudi s Prešernovim dnem. Ker pa praznovanja takega praznika ni vredno zamuditi, smo se na naši šoli največjega slovenskega pesnika spomnili dva dni prej, in sicer v petek, 6. 2. 2015.
Za učence predmetne stopnje so proslavo pripravili učenci slovenskega dramskega krožka pod mentorstvom ge. Kristine Strnad in ge. Barbare Jelenc. Po vzoru televizijskega kviza Lepo je biti Mozart so pripravili kviz Lepo je biti Prešeren. Kviz je v vlogi Julije Primic vodila učenka Petra Štibelj. Preostanek članov dramskega krožka se je vživel v ostale like iz Prešernovega življenja ter se potegovali za glavno nagrado, zlato figo. Le-to je po pričakovanjih na koncu osvojil sam France Prešeren, ki ga je upodobila učenka Manca Štritof. Kviz so poživele tudi članice mladinskega pevskega zbora in deklamacije nekaterih Prešernovih del. Za konec je Petra ob spremljavi klavirja odpela še O Vrba, srečna, draga vas domača in tako se je prireditev slavnostno zaključila.
Proslavo za razredno stopnjo pa so pripravili kar učitelji sami. Temeljila je na Prešernovi romanci Turjaška Rozamunda. V prireditev nas je popeljal otroški pevski zbor, ki je zapel slovensko himno. Takoj za tem se je na televizijskem programu TV Škofja Loka Mesto začela oddaja Prešernove poezije malo drugače. Rozamundino iskanje primernega snubca je ves čas budno spremljal novinar Hrast Turjaški, ki nas je o vsem tudi podrobno obveščal. Prireditev so popestrili tudi košarkar Jules iz Anglije, Italijanka Monica Castelnuovo in Francozinja Melanie Gidel z deklamiranjem Prešernovih poezij. Na oder se je primajalo kar nekaj snubcev, in sicer Italijan, Nemec, Štajerec, Kranjec in Ostrovrhar. Vsak se je predstavil z glasbeno točko, h kateri so pevsko veliko pripomogli naslednji učenci: Nejc Perme, Andrej Polak, Miha Kumer in Nejc Pipp. Rozamundi je najbolj ugajal roker Ostrovrhar, ki pa je imel v Bosni lepšo izbranko, Lejlo. Ostrovrhar po Rozamundinem naročilu zbere svoje konjenike in odpotuje Lejli naproti, ki pripleše na oder in sledi poroka. Življenje se srečno nadaljuje, medtem ko Rozamunda, kot pravi Prešeren v pesmi, postane čast ljubljanskih nun. Tudi tokrat je prireditev zaključila Petra s pesmijo O Vrba, srečna, draga vas domača.
Rozamundine prigode so nam predstavili učitelji Petra Veber, Tomaž Lang, Staš Mlakar, Špela Mesec, Matjaž Pintarič, Milan Smolej, Katarina Peternelj in Helena Markuta.

Lana Kejžar, 8.c

(Skupno 924 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost