Dediščina gre v 1. razred

Dnevi evropske kulturne dediščine, ki v tem tednu  bogatijo s svojim naslovom Dediščina gre v šole, naše kraje širom po Sloveniji, so tudi našo šolo, OŠ. Škofja Loka – Mesto, stkali v pisan mozaik dejavnosti. Učenci  prvih razredov so danes, 30. 9. 2014,  doživeli skok v preteklost (v okviru spoznavanja okolja, plesnih in tanc iger, narečnih zgodbic naše gospe knjižničarke  ter ob obisku gospoda pletarja).
Gospod pletar Zdravko Markelj, ki kljub svojim letom, še vedno ohranja veselje do stare ljudske obrti, prihaja iz Selške doline.  Izdelal je že veliko košev, košar, cajn različnih oblik in velikosti, ki se jih je naučil po ljudskem izročilu iz roda, v rod; od svojega očeta, dedka…
Ustvarjalna žilica mu ne da miru in rad se domisli kaj novega. Išče izzive v iskanju materialov iz različnih grmičkov, dreves, kjer je pozoren na mnogo drobnih stvari, ki jih kot ljudski umetnik zazna (mehkoba, prožnost, barva materiala itd). Za nas v šoli  je danes predstavil posebno njegovo inovacijo – ptičjo hiško z uporabo naravne barvitosti drenovih vejic v kombinaciji bukovega lesa.

V imenu aktiva 1. razreda, pripravila Marjetka Benedik

(Skupno 89 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost