Tradicionalni slovenski zajtrk

ZajtrkNa začetku počitnic je marsikomu od nas prišlo na ušesa kateri znani Slovenci zajtrkujejo, kaj zajtrkujejo ali da sploh ne zajtrkujejo.

K sreči stanje med mladimi na naši šoli ni tako slabo, kot so pokazale poletne ankete.

Na pobudo Čebelarske zveze Slovenije je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, skupaj z Ministrstvom za šolstvo in šport in Ministrstvom za zdravje ter Kmetijsko gozdarsko zbornico Slovenije, Gospodarsko zbornico Slovenije – Zbornico kmetijskih in živilskih podjetij ter Inštitutom za varovanje zdravja oblikovalo projekt »Tradicionalni slovenski zajtrk«, ki ga bomo izvedli v petek, 18. 11. 2011 v vseh slovenskih vrtcih in šolah.

 

Osnovni cilj projekta je:

-izobraževati, obveščati in ozaveščati otroke, mladino in preko njih širšo javnost:

o pomenu zajtrka v prehranjevalnih navadah,

o pomenu in prednostih lokalno pridelanih živil slovenskega porekla (»kratke verige« -od njive do krožnika) t.i. samooskrba,

o pomenu kmetijske dejavnosti za okolje (čebelarstvo, prireja mleka, sadjarstvo, pridelava žit),

o pomenu čebelarstva za kmetijsko pridelavo, gospodarske dejavnosti in širše okolje.

-pomemben poudarek bo tudi na splošnem ozaveščanju mladine o pomenu zdravega načina življenja, vključno s pomenom gibanja in izvajanja športnih aktivnosti.

 

Slovenski čebelarji, sadjarji, kmetje, mlekarji in peki bodo na ta dan za zajtrk:

ČRN KRUH, MED, MASLO, JABOLKO

podarili 18 000 kg kruha, 2600 kg masla, 52 000 l mleka, 3100 kg medu in 34000 kg jabolk.

Na naši šoli bomo z zajtrkom postregli 1. šolsko uro. Učenci bodo s svojimi razredniki v matičnih učilnicah najprej poslušali kratko sporočilo o namenu zajtrka, potem pa v šolski kuhinji prevzeli zajtrk in si ga kulturno razdelili in pojedli. Po jedi se razrednik še malo pogovori z učenci o pomenu zajtrka v prehrani in o oskrbi s slovenskimi živili.

Po zajtrku bodo učenci do 5. razreda nadaljevali z rednim poukom oz. dejavnostmi, učenci od 6. do 9. razreda pa bodo dan izkoristili za pripravo izdelkov za bazar.

Ta dan bo na voljo malica, ki jo bodo učenci prevzeli ob običajnem času in jo pojedli ali pa odnesli s seboj.

Na tej spletni strani so in bodo aktualne informacije glede projekta in natečaja, vsebine, gradiva in koristne povezave.

(Skupno 100 obiskov, današnjih obiskov 1)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost