Stavka 9. marca

Spoštovani starši,

zaposleni v slovenskih osnovnih šolah bomo 9. marca letos sodelovali v splošni stavki vzgoje in izobraževanja, da bi izrazili nestrinjanje z neprimernim odnosom Vlade RS do področja vzgoje in izobraževanja ter neustreznim vrednotenjem dela, ki ga opravljajo zaposleni v šolstvu. Izobraževanje – še posebno v državi, kot je Slovenija, ki drugih izrazitih primerjalnih prednosti nima – je odločilno za našo prihodnost, zato ne bomo dopustili, da bi se dosežena visoka kakovost šolstva pri nas poslabšala in da se ne bi v prihodnje še zboljševala. Ključno vlogo pri zagotavljanju odličnega delovanja šol imajo zagotovo v njih zaposleni – učiteljice in učitelji, drugi strokovni delavci in delavke, administrativno-tehnični in računovodski delavci in delavke, pomočnice in pomočniki ravnateljev ter ravnateljice in ravnatelji, vendar Vlada RS njihovega pomembnega, odgovornega in zahtevnega dela ne vrednoti ustrezno. Prav tako je povsem prezrla, da so prav zaposleni v vzgoji in izobraževanju v razmerah širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2 zagotavljali, da so šole ostale odprte, in kljub številnim pozivom sindikata ni zagotovila primerno visokih sredstev za plačilo povečanih delovnih obremenitev in ovrednotenje tveganj za zdravje v času epidemije covida-19.

Ker torej Vlada RS do zdaj ni prisluhnila našim vztrajnim pozivom, naj poskrbi za ustrezen položaj vzgoje in izobraževanja, za ustrezno vrednotenje dela, ki ga opravljajo zaposleni v teh dejavnostih, ter zagotovi ustrezno plačilo za ekstremne obremenitve in tveganja vseh zaposlenih v vzgoji in izobraževanju v času covida-19, smo se bili prisiljeni odločiti za stavko. To je skrajno sredstvo, ki ga imamo zaposleni še na voljo, da bi izrazili nestrinjanje z nesprejemljivim odnosom slovenske vlade do vzgoje in izobraževanja in zaposlenih v teh dejavnostih ter dosegli, da se Vlada RS začne o naših upravičenih zahtevah vsaj pogajati.

Na dan stavke, v sredo, 9. marca letos, bo Osnovna šola Škofja Loka- Mesto tako zaprta. Zavedamo se, da bo to povzročilo največ nevšečnosti prav vam, cenjeni starši. Zanje se vam vnaprej iskreno opravičujemo, a vas obenem prosimo za razumevanje in podporo našemu prizadevanju, da bi za dobro naših otrok preprečili dolgoročno skrajno negativne posledice neprimernega odnosa Vlade RS do področja vzgoje in izobraževanja ter zaposlenih v njem.

Ker vemo, da tudi nekateri med vami, nimate možnosti za varstvo svojega otroka, bomo v tem primeru organizirali nujno varstvo, predvsem za učence od 1. – 3. razreda. Prosimo vas, da potrebo po nujnem varstvu sporočite sindikalni zaupnici Katarini Peternelj na e naslov: katarina.peternelj@ossklm.si.
Prosim, da v sporočilu napišete od kdaj do kdaj potrebujete nujno varstvo. Nujno varstvo bo zagotovljeno na Šolski ulici. Učencem v nujnem varstvu bomo zagotovili hladno malico.

Hvala vsem, ki nas podpirate pri našem boju za ohranitev kvalitetne šole in naših pravic.

Glavni Stavkovni odbor SVIZ in

Stavkovni odbor SVIZ na OŠ Škofja Loka – Mesto
Sindikalna zaupnica
Katarina Peternelj

(Skupno 126 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost