Izmenjava knjižnih kazalk

Oktober, mesec šolskih knjižnic, smo letos obeležili z drugošolci. Leta 1999 so knjižničarji po vsem svetu začeli praznovati svoj mednarodni dan na četrti ponedeljek v oktobru.  V Sloveniji smo ga prvič praznovali leta 2007, 22. oktobra. Ker se je praznovanju pridruževalo čedalje več držav, je dan prerasel kar v mesec šolskih knjižnic. V oktobru smo se tako prijavili na nacionalno izmenjavo knjižnih kazal. Za našo partnersko šolo je bila izbrana OŠ Karla Destovnika–Kajuha iz Ljubljane.

Letošnja rdeča nit so bile pravljice. Besedna zveza: “Nekoč, pred davnimi časi …” je bila kot nalašč, da v svet pravljic pokukamo z drugošolci in da jih povežemo z Ljubljano in Škofjo Loko. Drugošolci so tako na zemljevidu poiskali kje se nahaja partnerska šola, ogledali so si fotografije šole in kip Karla Destovnika – Kajuha, ki stoji pred njo. Omenjenega moža so na kratko spoznali in prisluhnili njegovi pesmi. Ogledali so si povedko o zmaju z Zmajskega mostu in prisluhnili pravljici Škrat Školoček, ki jo je napisala učiteljica Andreja Benedik. Po prebranem in poslušanem, so učenci iskali podobnosti in razlike v pravljicah. Spoznali so pomembne vrednote kot so vztrajnost, delavnost, odgovornost, se učili o kuščarjih, prijateljstvu, sodelovanju, pomoči, spoštovanju. Čisto ob koncu pa so si še izposodili knjige, ki jih bodo prebirali doma, saj pravljic ni nikoli dovolj.

Z izdelavo kazal so nadaljevali v razredih pri pouku likovne umetnosti. Lesene deske je pripravil hišnik, učenci pa so jih obrusili, porisali s črnim flomastrom ter dodali akrilne barve. Nastala so izvirna knjižna kazala s hiškami, ki smo jih poslali na OŠ Karla Destovnika-Kajuha učencem 4. in 5. razredov. Hiške na kazalih predstavljajo Škofjo Loko polno hišk, ki se držijo druga druge in so povezane med seboj. V njih pa živijo sami prijazni ljudje. Učiteljice so na hrbtno stran kazal zapisale misli o branju ter dodale še vrvice. Z željo, da bodo učence partnerske šole spodbujale k branju, smo jih z lepimi pozdravi poslali v Ljubljano. Obenem pa drugošolci že težko čakajo na kazala, ki jih bodo zanje izdelali učenci 4. in 5. razredov v Ljubljani.

(Skupno 173 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost