KAMNITI MOST KAPUCINSKI MOST

Brošura Kamniti most KAPUCINSKI MOST je nastala v sodelovanju Občine Škofja Loka in učencev Osnovne šole Škofja Loka-Mesto pod mentorstvom učiteljic Barbare Jelenc, Kristine Strnad ter Maje Reven ob Dnevih evropske kulturne dediščine 2020 na temo Spoznaj? Varuj! Ohrani.

Tako kot Kamniti most povezuje stari in novi del Škofje Loke, tako so tudi učenci s svojim besednim in likovnim ustvarjanjem ob branju pripovedk Lojzeta Zupanca Kamniti most povezovali preteklost s sedanjostjo. Kamniti most so oživili z besedo in sliko v različnih vlogah, kot tlačan, ki je zidal most in se je zato upiral plačevanju mostnine, kot njegova žena, otrok, kot loški glavar, ki je dal zgraditi most, kot mostninar, ki je spoštoval glavarjev ukaz, da mora vsakdo za prečkanje mostu plačati mostnino, kot freisinški škof Leopold, ki je padel z mostu in umrl, kot priča tega dogodka …

Nastali pa so tudi zapisi o Kamnitem mostu v današnjih dneh. Na koncu si lahko preberete še štiri izbrane dramatizirane pripovedke iz knjige Kamniti most, eno je prispevala nekdanja učenka Petra Štibelj.

Vse pripovedke so že večkrat v različnih zasedbah zaigrali člani dramskega krožka Ana Locopolitana in z njimi spoznavali, ohranjali in varovali kulturno dediščino našega kraja.

Zapisala: Barbara Jelenc

(Skupno 546 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost