Legohrčki na državnem festivalu FLL

V soboto, 7. 2., smo bili na državnem festivalu FLL na OŠ Kašelj v Ljubljani. Pomerilo se je dvajset najboljših ekip iz Slovenije, ki so se uvrstili iz dveh regijskih tekmovanj in tudi zmagovalci s srbskega (beograjskega) FLL tekmovanja. Skupina Legohrčki so predstavljali OŠ Škofja Loka-Mesto.

infodrom-2015-fll-lego-hrcki

> Oglejte si video prispevek na oddaji Infodrom na RTVSLO tukaj.

 

Finalisti  za državno tekmovanje FLL Slovenija 2015 Škofja Loka Mesto

Učence naša šole so v Ljubljano pripeljali starši in že ob 7.45 so začeli postavljati stojnico, na kateri so predstavili naš projekt – program uporabnega interneta. Stojnica je bila živa, saj so obiskovalce vabili, naj se usedejo, da jim bi predstavili kratek tečaj uporabnega interneta.

DSC_0491

Ob 9. uri se je začelo.

Po ogledu preostalih stojnic je ob 10.15 sledilo prvo ocenjevanje, torej ocenjevanje predstavitve našega projekta. Učenci so v petih minutah predstavili projekt uporabnega interneta in odigrali skeč, v katerem so ga predstavili.

DSC_0519

DSC_0520

Ob 10.45 je sledilo je ocenjevanje vrednot , na katerem se je skupina predstavila. Učenci so povedali, kako delujejo kot skupina in kaj je za njih najpomembnejše. Sledila je naloga špageti, pri kateri je morala skupina vzeti špaget policistu, ne da bi se ga ta dotaknil.

DSC_0524

Ob 11.00 smo imeli tehnični intervju, kjer smo predstavili zgradbo in delovanje našega robota. To področje so bolj natančno razložili Jan, Filip in Simon.

DSC_0531

Ob 11.15 sta Simon in Filip prvič spustila robota. Skupaj z nami so na sosednji mizi spustili robota tudi zmagovalci iz Srbije, Legoholičarji z OŠ Veselin Masleša iz Beograda. Kljub temu, da robot ni odpeljal vseh pripravljenih krogov, smo dosegli 221 točk, sosednja srbska ekipa pa 30 točk.

DSC_0548

Sledil je premor in čas za kosilo.

DSC_0549

Do zaključka smo imeli še dva spusta robota. Drugi spust sta izvedla Jan in Filip, tretjega pa Jan in Simon. Štele so se točke najboljšega spusta. Pri spuščanju robota smo bili med enaindvajsetimi najboljšimi v Sloveniji na desetem mestu.

DSC_0580

Vsi tekmovalci in mentorji smo bili zmagovalci – zaradi svojega dela in truda, za kar so nas nagradili z medaljami.

DSC_0625

Multidisciplinarno tekmovanje FLL je licenčno. Na njem je letos tekmovalo 80 držav po vsem svetu, najboljši dve ekipi pa sta bili povabljeni na svetovno prvenstvo. Kljub temu da se nismo prislužili pokala za najboljše, pa smo si jih vsaj od blizu ogledali.

DSC_0513

Zmagovalci tekmovanja so bili Robo sončki iz OŠ Koper, drugi pa so bili učenci Cubes n Roses iz šolskega centra Nova Gorica.

Učencem Janu Habjan, Andraž Zrimšek, Nejc Pippu, Ajdi Možina, Lari Mayland, Simonu Bukovšeku, Maticu Erženu, Filipu Grosu, Maticu Žakelju, Timu Seher Klavori in Tilenu Žargiju vse čestitke za ves trud in dobro voljo, ki so jo pokazali na tekmovanju!

 

Naš projekt uporabnega interneta, s katerim smo na šoli izvedli dva brezplačna tečaja za starejše , pa nas je v povezavi s Simbiozo pripeljal do vključitve med projekte SIMBIOZA ŠOLA , za katero bomo dobili plaketo Simbioza šola 2015, ki jo bodo podelili v prvem tednu junija 2015 v Ljubljani.

 

Hvala našim sponzorjem, ki so nam to omogočili:

sponzorji fll

Interesno dejavnost FLL na naši šoli je s prijavo na tekmovanje in nakupom kock EV3 ter drugimi potrebnimi pripomočki sponzoriral LTH Casting.

OŠ Škofja Loka-Mesto je sponzorirala prevoze in prehrano na tekmovanjih.

Pri nakupu prenosnega računalnika sta pomagala Pavel Peklaj s.p. in šolski sklad.

 

Kako naprej?

Tekmovanje FLL je tekmovanje na svetovni ravni in je po mojem mnenju zelo koristen tudi za popularizacijo tehnike. Vesel sem, da tako mislijo tudi starši otrok, ki so se udeležili tekmovanja. Nekateri bodo podprli to interesno dejavnost s sponzoriranjem tudi v prihodnjem letu. Učenci se s pripravo na tekmovanje naučijo razmišljati, komunicirati v skupini, skupaj iskati rešitve pri strokovnjakih, se boriti s težavami, ki nastanejo, in iskati inovativne rešitve. Nekaj učencev že razmišlja o idejah za prihodnje leto, ko bo tema pot smeti. Vsekakor bo treba sestaviti ekipo za prihodnje leto že v tem šolskem letu in bo o novi temi treba razmišljati čez poletne počitnice.

Moramo se zavedati, da je rezultat, da smo kot začetniki v FLL-ju prišli na državno tekmovanje in da smo se na njem uspešno borili s hudo konkurenco, odličen.

(Skupno 339 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost