Prireditev za Bralno značko

 IMG 1520b17. 4. 2012 smo na naši šoli gostili gospoda Francija Rogača. V goste smo ga povabili, ker smo tudi letos uspešno brali. Letošnjo bralno značko je uspešno opravilo kar 540 učencev.

 

Franci Rogač je pravljičar. Posveča se pisanju pravljic, ki niso le pravljice, ampak poskušajo otroka nekaj naučiti. Vsaka pravljica ima nauk. Predvsem se posveča drugačnosti. Junak ima nekakšno hibo (gluhost, slepota, štrleča ušesa) in skozi pravljico poskuša otrokom povedati, da drugačnost ni slaba ter da je vztrajnost pomembna, saj te privede do cilja.

S prostim pripovedovanjem pravljic, s sodelovanjem učencev ter s petjem je razveselil naše najmlajše učence ter učence 4. in 5. razredov. Na prireditvi je bilo zabavno in izvirno.

Učencem 6., 7., 8. in 9. razredov pa je odkrito pripovedoval o težkih življenjskih izkušnjah. Med drugim tudi, kako je kot najstnik zabredel v alkohol in punkerstvo. Zaradi nerazumevanja s starši in težav v šoli je pristal na cesti. Zapustil je šolanje in za nekaj časa pristal med brezdomci. Ko je bil že čisto na tleh in je skoraj zabredel v droge, je spoznal, da mora spremeniti svoj način življenja. Opustil je alkohol, se vrnil nazaj k družini in se začel šolati.

S svojim življenjskim primerom, s svojo skromnostjo in odkritostjo je učencem podal spoznanje, da bližnjic do sreče ni in da je le pot vztrajnosti in trdega dela.

 

 

“Knjige moramo prav tako

pazljivo in strastno prebirati,

kakor so jih pazljivo

in strastno napisali.”

               George Elliot

(Skupno 62 obiskov, današnjih obiskov 1)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost