DEKD, VZtrajnostna dediščina od 26. 9. 2022 do 7. 10. 2022

Naša šola bo letos s ponosom praznovala 90 letnico in na ta način ohranjali pestrost in raznolikost kulturne dediščine . V ta namen smo/bomo vsak mesec v letu 2022 priredili en dogodek, s katerim smo/bomo počastili pomemben jubilej, se spominjali preteklih dosežkov in poudarili pomen osnovnega šolstva in njene zgodovine.

Pripravili smo fotografsko razstavo naše šole skozi čas. V časovno kapsulo bomo shranili predmete, zapise in slike, ki bodo zanamce spominjali na življenje v letu 2022.

Učenci so upodobili portrete nekdanjih osnovnošolskih ravnateljev skozi čas delovanja šole.
Ker se je na šolskem vrtiljaku zavrtelo mnogo pomembnih šolarjev skozi čas, bomo le te gostili za okroglo mizo. Z veseljem jim bomo prisluhnili.

Izdali smo šolski časopis Loško medlo s podnaslovom Šola včeraj – danes- jutri in literarni zbornik Skodelica čaja.

Ob tej priložnosti smo ob šolskem igrišču posadili sadna drevesa, ki se bodo bohotila v vsej svoji veličini, tako kot naša šola že devetdeset let.

V tednu DEKD bodo učenci ob muzejskih zbirkah na škofjeloškem gradu spoznavali zgodovinske značilnosti domačega mesta. Opravili ekskurzijo po starem mestnem jedru in naredili projektno nalogo na temo glasbe in običajev božično-novoletnega časa. Naše mesto bodo spoznavali preko pripovedk. Ogledali si bodo stalno razstavo, se seznanili s preteklostjo našega kraja, s šegami in navadami. Spoznali bodo zgodbe o Hudičevi brvi in na to temo ustvarjali v tehniki laviranega tuša,
pisali pravljice in spoznavali pripovedke iz knjige Kamniti most ter jih dramatizirali.

V šolski knjižnici bodo postavili razstavo “večnih” slikanic, ki povezujejo več generacij.

Obujali bodo stare igre (Koza klamf…). ter se naučili ljudske pesmi. K sodelovanju bodo povabili tudi dedke in babice. Pogovarjali se bodo o obredih in običajih nekoč in danes, ki so mejniki v posameznikovem življenju. Te obrede bodo primerjali z obredi v različnih kulturah in v različnih časovnih obdobjih.

Učenci bodo izdelali plakate Made in Slovenia, na katerih bodo predstavljali kulturne znamenitosti Slovenije.
Raziskovali bodo znamenite poti, se podali v Crngrob po gozdnih poteh, skozi Gorajte, mimo Rdečega znamenja, do romarske cerkve Marijinega oznanenja, kjer si bodo ogledali znamenito fresko Sveta nedelja. Prisluhnili bodo pripovedkam o Krvavem znamenju, Čudežni skali in Ajdovski deklici.
Pri urah gospodinjstva bodo pripravili zajtrk s kašo (medlo), žgance, močnik, obudili bodo loško mestno kuhinjo in pripravili visoško pečenko. Spoznavali bodo tradicionalne slovenske jedi in zbirali recepte naših babic in prababic. Naše kuharice pa bodo v tem tednu poskrbele, da bodo na jedilniku vsaj en dan tradicionalne jedi.

Dogodki v Škofji Loki:

zgibanka-dekd 2022

(Skupno 111 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost