1. nagrada za tehnični intervju na državnem tekmovanju FLL

V soboto, 17. 3., je bilo v Celju odprto državno prvenstvo FLL z naslovom V VESOLJE. Na tekmovanju se je pomerilo 20 najboljših iz Slovenije in 10 najboljših iz  Hrvaške, Srbije in Severne Makedonije. Iz gorenjskega konca so se na tekmovanje uvrstile tri osnovne šole, tudi naša LEGO Loka.

Ker se nekateri člani ekipe Lego Loka zaradi obveznosti tekmovanja niso mogli udeležiti, se nas je v Celje namesto 11 odpravilo 7, ti pa so morali prevzeti še naloge manjkajočih učencev.

Dogodek se je odvijal v povsem novi športni dvorani. Učenci so ob 7.30 začeli s postavljanjem stojnice “pita”, na kateri so postregli z odličnimi barvastimi piškoti, ki jih je spekla Lucija Erznožnik.

Sledili so trije spusti našega robota na tekmi robotov “robot game”, pri kateri se šteje najboljši rezultat. Robota sta prva pilotirala Lucija Erznožnik in Luka Lindav ter dosegla odličnih 208 točk. Največ bi jih lahko dosegli 258 od možnih 400.

Drugi spust sta pilotirala Matic Žakelj in Luka Lindav, ter tretji spust nekaj ur kasneje Matic Žakelj in Lucija Erznožnik. Prvi spust je bil najuspešnejši in nas je pri tem delu pripeljal na skupno 6. mesto med 30 ekipami (4. mesto med slovenskimi).

Sledilo je ocenjevanje v drugih delih tekomovanja FLL po učilnicah. Najprej je bilo na vrsti ocenjevanje projekta, a smo v zadnjih minutah izvedeli, da članici ekipe Tjaši zaradi zastoja na cesti ne bo uspelo pravočasno priti, tako je Pija prevzela Tjašino predstavitev. Pri projektu so učenci predstavili, da so si za raziskovanje astronavtov vzeli bivanje na Luni v vizionarskem projektu Moon Village. Ugotovili so, da sta poglavitna problema astronavtov, ki so dolgotrajno odsotni,  lahko depresija in anksioznost. Kot rešitev so odkrili, da bi k boljšemu počutju pozitivno vplivali barvni prostori. S 3D tiskalnikom smo tako dali natisniti model postojanke Moon Village in njene prostore pobarvali v primerne barve. Pri izboru barv so si pomagali s knjigo Človek in barve slovenskega avtorja Antona Trstenjaka in s spletno anketo, v kateri je sodelovalo 130 ljudi. Kot inovacijo so predlagali, da bi kandidate za postojanko izbirali glede na to, katera barva jim je všeč za posamezen prostor. 

Pri predstavitvi vrednot je morala ekipa na začetku rešiti nalogo sodnikov in pokazati, kako kot ekipa deluje pri skupinskem delu. Za nalogo so morali prestaviti veliko žogo s pomočjo palic mimo ovir na cilj, kar jim je tudi uspelo. Nato so se predstavili in povedali, kaj jim pomenijo vrednote, in predstavili svoj plakat vrednot “Zabava”. Svojo predstavitev so zaključili s himno LEGO Loka v izvedbi “Queen – We will rock you”. Ocenjevalci so na koncu postavili še nekaj vprašanj o tem, kako rešujejo težave.

Za zadnji del ocenjevanja smo imeli tehnični intervju “robot design”. Učenci so ocenjevalcem prestavili svojega robota, njegovo delovanje, način programiranja in nastavke, ki so jih izdelali. Poudarili so tudi posebnost robota – da vsebuje ultrazvočni senzor, ki ga uporabljajo pri večini spustov robota.

Po kosilu je sledilo enourno čakanje na rezultate, ki so ga organizatorji odlično zapolnili. Plesna skupina je vodila plesne vaje, ki se jim je pridružila večina ekip FLL, tudi del naše. Juš je blestel v kostumu mačka, ki ga je naredila ena od naših prejšnjih ekip FLL.

Kljub hudi konkurenci in trdem delu vseh 30. ekip, ki so prišle do tega tekmovanja, so pri podelitvi začeli s podelitvijo kolajn, ki so jih dobile vse ekipe. To je nagrada za sodelovanje in trud.

Sledila je podelitev pokalov.

a) Začeli so s podelitvijo pokalov za posebne dosežke (RoboPoteza dneva, Naj FLL face).

b) Podelitev pokalov za posamezne kategorije (robo game, projekt, vrednote, tehnični intervju).

c) Podelitev pokalov za prva tri mesta, se pravi za najboljše tri ekipe, ki so zbrale največ točk v vseh štirih kategorijah skupaj.

Naša skupina LEGO Loka je dobila 1. nagrado za tehnični intervju.

Čestitke vsem članom ekipe LEGO Loka.

9. A: Ela Musek, Živa Hegler,Pia Vrečko, Tjaša Rupar, 9. B: Aljaž Bokal, 8. C: Jaka Jelovčan, Matic Žakelj, 7. A: Julija Mesec, 7. B:  Juš Posnjak, 7. C: Lucija Erznožnik, 7. D: Luka Lindav.

 

FLL 2018-19

http://www.ossklm.si/tag/fll/

(Skupno 698 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost