O ZADNJEM SEPTEMBRSKEM TEDNU

Tukaj ponovno vaša šolska novinarka. Za nami je teden evropske kulturne dediščine, katerega tema je bila Voda od mita do arhitekture.

Pa pojdimo po vrsti: Prejšnjo soboto so se Veseli planinci in Loški škratje, po domače članice in člani planinskega krožka, odpravili na dvodnevni tabor na planino Vogar nad Bohinjem. V deževnem septembru so ujeli kar lep vikend, se najprej povzpeli do Vogarja, od tam pa še na Planino Jezero. Prespali so v planinskem domu na Vogarju, v nedeljo pa si še ogledali korita Mostnice. Tik preden so stopili na avtobus proti domu, je spet začelo deževati. Nič novega v letošnjem septembru.

Na naši šoli so v tednu evropske kulturne dediščine potekale različne dejavnosti: Prvošolčki so imeli dan dejavnosti na temo Voda, čudežna tekočina. Otroci so najprej poslušali dve različni zgodbici o potovanju vodne kapljice in svoja doživetja izrazili z risanjem. Pogovarjali so se o tem, kako voda pride do naših domov, kako z njo varčujemo ter se spominjali, kako so včasih prali oblačila, ko voda ni bila povsod dostopna.

Sledile so različne dejavnosti, povezane z vodo: mešanje vode z barvami in ustvarjanje risbe s pihanjem kapljic, izdelovanje ladjic iz papirja in njihovo preizkušanje v vodi, mešanje vode z različnimi snovmi.

Drugošolci so brali Zgodbe Kamnitega mostu, izdelovali srebrnjake za plačilo mostnine, se igrali stare igre in si ogledali Kamniti most.

Tretješolci so si ogledali sklepno prireditev v Sokolskem domu, na katerem je nastopala tudi naša dramska skupina Ana Locopolitana, in izdelovali gregorčkove ladjice.

Tehniški dan na temo Voda so imeli četrtošolci. Izdelovali so vodnjake iz gline, sodelovali v delavnicah na temo pranja, kuhanja, osebne higiene, žag in mlinov nekoč. Naučili so se ljudski plesni igri Peričice in V štirnco glejte. Petošolci so obiskali Narodno galerijo v Ljubljani in spoznali zgodbo najznamenitejše ljubljanskega vodnjaka. Originalni Robbov vodnjak hranijo v tej ustanovi, njegova kopija pa stoji na Mestnem trgu našega glavnega mesta.

Hkrati je bil minuli teden tudi evropski teden športa. Po petkovi malici smo zato na šoli v pouk vključili 10 aktivnim minut.

Petošolci so v četrtek imeli tehniški dan na temo prometne varnosti. V okviru programa Jumicar Slovenija so se kot šoferji malih avtomobilov preizkusili, kako se vesti v prometnem okolju, kako težko je vozilo pravočasno ustaviti, kako pomemben je varnostni pas.

Učenci od 6. do 9. razreda pa so ta isti četrtek pisali šolsko tekmovanje iz logike. Šestošolec Juš Posnjak pravi, da so bile naloge težke in tudi lahke, saj so imeli dovolj časa za pisanje, to je celih 90 minut.

Danes sem bila malo daljša, za nami je namreč res pester teden.

Lepo vas pozdravljam, Katja Habicht Zupan

(Skupno 68 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost