Dnevi evropske kulturne dediščine: Praznovanja, 25. 9. 2015

Utrinek iz slavnostnega odprtja dnevov evropske kulturne dediščine Praznovanja, kjer so nastopali učenci  dramske skupine  “Ana Locopolitana” pod vodstvom ga. Kristine Strnad. Zaigrali so prizorček Frana Milčinskega: Kravji zvonec.

Pred več kot sto leti je Fran Milčinski napisal humoresko Kravji zvonec, v kateri je predstavil dvoje: pričakovanje prihoda sv. Miklavža, kar je bil včasih najlepše otroško praznovanje in morda edino obdarovanje, ter hiter padec idealov, po katerih smo še pred kratkim tako hrepeneli …

 

Dejavnosti, ki se bodo odvijale na šoli v času od 25. 9. 2015 do 2. 10 2015

Od 1. do 5. r bomo organizirali projektni teden. Učitelji bodo sledili zapisanim ciljem.

  • V 1. razredu bodo obeležil rojstni dan.
  • V 2. razredu bodo delali razredni koledar 2016, na njem bodo označili in poimenovali vse državne, pomembne svetovne in osebne praznike ter posebne dneve.
  • V 3. razredu bodo temo navezali na prehrano. Obiskali bodo bližnjo gostilno, kjer se bodo seznanili s starimi loškimi jedmi, si ogledali jedilnik in izvedli kuharsko delavnico z naslovom Od pogrinjka do jedi, izvedli natečaj za najboljši jedilnik, izdali kuharsko knjigo starih jedi. Iskali bodo stare razglednice na temo praznovanja in jih v šoli razstavili.
  • V 4. in 5. razredu se bodo pogovarjali o Božično – novoletnih običajih. Izvedli bodo anketo o praznikih in praznovanjih danes. Naredili bodo povzetek ankete in ugotovili, kateri praznik je učencem najljubši, izbrali bodo nekaj najljubših praznikov in raziskali, kako so jih praznovali v preteklosti. Učenci bodo pripravili govorne nastope o običajih ob praznovanjih nekoč in danes, zbirali voščilnice in fotografije o praznovanjih nekoč ter pripravili razstavo na šoli.

Učitelji bodo z učenci od 6. do 9. razreda v tem tednu temo Praznovanje medpredmetno povezali, znotraj predmeta bodo določili ožje vsebine v povezavi z njo in vsebine obravnavali pri vseh predmetih.

Zapisala: Elizabeta Proj

(Skupno 115 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost