Folklorna skupina

Otroška folklorna skupina Kamniti most

Skrb za podmladek folklornih skupin ima na naši šoli že dolgo tradicijo. Učenci pričnejo z obiskovanjem krožka že v prvem razredu, ki ga vodi ga. Marjetka Benedik. Za to starost otrok pa je samo učenje plesov prezahtevno, zato pričnejo s spoznavanjem pozabljenih otroških igric, ki so večini zdajšnjih generacij nepoznane. Ob njih spoznavamo ljudske izštevanke, zbadljivke in običaje. V drugem razredu njeno delo nadaljuje Andreja Hafner, s spoznavanjem ljudskega izročila; običajev, ljudskih pesmi in plesov. Pripravili smo že veliko spletov, kjer smo prikazali pozabljene otroške igrice Koza klamf, Rihtarja bit, Škarjice brusit, Jaz grem v gmajno, Gospod Kapcinar… Spoznavamo običaje, ki so povezani s praznovanji, tako smo postavili na oder velikonočni ponedeljek in z njim povezane otroške igrice, ohranjamo praznovanja ob godovih… , spoznavamo običaje našega kraja. S spletom smo prikazali pobiranje mitnine čez kamniti most, po katerem naša skupina tudi nosi ime. V lanskem šolskem letu smo spoznavali, kako so se otroci včasih zamotili na paši s kurjenjem ognja in tako pozabili na svoje ovce in krave.

Ker pa se otroci nikoli niso igrali v pravih narodnih nošah, smo morali za nastope poiskati novo rešitev. Po posvetih s strokovnjaki in obiskih različnih seminarjev smo se odločili za izdelavo preprostih oblačil, ki jih poimenujemo kar ˝pastirska oblačila˝ .

S folkloristi veliko nastopamo predvsem na šolskih prireditvah, udeležujemo se vsakoletnega srečanja občinskih revij, uvrstili smo se tudi že na regijsko in državno srečanje otroških folklornih skupin.

V lanskem šolskem letu smo nastopali v Kristalni dvorani za ameriške turiste. Ti so nas vedno z navdušenjem sprejeli. Nastopali smo tudi na različnih prireditvah v šoli in izven nje.

Za celoletno delo so si učenci prislužili nagradni izlet na Cerkniško jezero. Okoli njega nas je popeljal par konj s čisto pravim lojtrnikom. Imeli smo se zelo prijetno.

Ob občinskem prazniku vsako leto sodelujemo na Venerini poti, kjer se v srednjeveških oblačilih udeležimo sprevoda z mestnim klicarjem in na Cankarjevem trgu nastopamo s prikazom starih iger.

Nastopali smo tudi že izven naših meja na Hrvaškem in v Italiji.

Ljudske pesmi in plese spremljamo z instrumenti kot so piščali, kamenčki, orehove lupinice, perilnik, leskove palčke… S svojo harmoniko pa nas že vrsto let spremlja učenec Jaka Oblak.

SODELOVANJE OFS KAMNITI MOST NA DNEVIH EVROPSKE KULTURNE DEDIŠČINE

 

(Skupno 233 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost