DOGODEK RDEČA LIČKA V ŠKOFJELOŠKIH VRTCIH IN ŠOLAH

Na Osnovni šoli Škofja Loka-Mesto smo zelo ponosni, da sodelujemo pri ciljih in namenih projekta Carjevič – rdeča lička v škofjeloških vrtcih in šolah. Veselili smo se dogodka, ki smo ga imeli v sredo, 13. 4. 2022, dopoldne ob šolskem igrišču, kjer si želimo ustvariti kotiček na prostem v obliki učilnice na prostem.

Zakaj smo tako ponosni na ta dogodek?

Pred šestimi leti smo se na naši šoli odločili, da začnemo urejati košček zemlje in ustvarimo šolski vrt kot prostor trajnostnega učenja, ki vključuje vztrajnost in potrpežljivost, ne pa hitenja in površnosti. Tu se nadgrajuje znanje in ustvarja medpredmetno povezovanje. Razvijamo delavnost, preudarnost, vztrajnost, samodisciplino, vrednote, ki si jih učenci morajo privzgojiti. Vrt nam je navdih za raziskovanje in šola za življenje. Pomembno nam je didaktično načelo: Najprej doživljanje v naravi.

Učence s praktičnimi pristopi spodbujamo k zdravemu načinu življenja, saj se v jutranjih urah učenci sproščajo ob klepetu, opazovanju, pa tudi ob samem delu. K pouku v učilnico v šoli pridejo manj napeti, bolj mirni in zelo motivirani za nove naloge. Učenci med seboj bolje sodelujejo in se dopolnjujejo.

Zelo pomembno nam je tudi, da vsaka skupina dobi možnost, da preprosto uživa v različnih oblikah telesne dejavnosti. Te veščine pa razvijajo na vrtu in zunanjih šolskih površinah. Pomembno se nam zdi, da spodbujamo prehod iz učilnic na zrak, saj tako lahko učenci gojijo pozitivne občutke.

Ker je pomlad čas novih načrtov, dela in dobre volje, smo z velikim upanjem in radostjo na dogodku posadili pet jablan sorte carjevič. Učenci 2. b in 3. c so se v ta namen naučili več pesmic, ki so jih z gibanjem in petjem predstavili obiskovalcem prireditve. Mlajši učenci so tako opozorili na pomemben odnos do narave, ki je mogočna učiteljica. Vsi skupaj si želimo čisto okolico z rastlinami, ljudmi in živalmi, ki nam lepšajo življenje. Posajena drevesa so tako postala popotnica za življenje vseh nas.

Projekta Carjevič so oblikovali na Občini Škofja Loka in ga tudi koordinirali. Izbrali so sorto, se odločili, da k sodelovanju povabimo naše najmlajše občanke in občane ter naredimo projekt osveščanja, učenja in razveseljevanja. Gospa Čiška je dala pobudo za sajenje dreves in potem po dogovoru darovala nekaj sadik, ostale je prispevala Občina Škofja Loka. 

Veseli smo, da smo pri gospe Maji Zakotnik lahko poiskali sadike in dobili koristne nasvete za sajenje. Hvala gospodu županu Tinetu Radinji, da nas je obiskal in nam namenil spodbudne besede in se skupaj z nami veselil dogodka, ko smo posadili jablano. Štiri že dan prej, eno ob dogodku. Ponosni smo na našo v. d. ravnateljico Matejo Istenič, ki nas spodbuja pri načrtih.

Avtor Malega princa pravi: »Kdor hoče videti, mora gledati s srcem.« Na naši šoli se tega močno zavedamo. Mentorici Eko šolskega vrta Lidija Hafner in Marjeta Kavčič z ekipo in učenci skrbita, da se vse to prenaša v prakso, torej iz učilnic na prosto.

Stara sorta jablan se tako poveže tudi s pomembnim dogodkom naše šole. Naj se posajena drevesa bohotijo v vsej svoji veličini, tako kot naša šola že devetdeset let.

 

Mentorici: Lidija Hafner in Marjeta Kavčič

(Skupno 201 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost