KULTURNO POPOLDNE V ŠOLSKI KNJIŽNICI: GOSTILI SMO FERIJA LAINŠČKA

Knjižnica se je v letošnjem šolskem letu vključila v program Povabimo besedo 2021, ki ga pripravlja Društvo slovenskih pisateljev, financira pa Javna agencija za knjigo Republike Slovenije. Tako smo v sredo, 15. 12., na kulturnem popoldnevu v šolski knjižnici pod klobuki gostili prav posebnega gosta. Z nami je bil vsestranski avtor in velika osebnost, gospod Feri Lainšček, pisatelj, pesnik, dramatik, scenarist ter prejemnik mnogih nagrad. Med njimi je gotovo prav posebna letošnja Prešernova nagrada za življenjsko delo.   

Kulturno popoldne so v sodelovanju s knjižničarko Barbaro Tušek, učiteljico slovenščine Barbaro Jelenc in učiteljico glasbene umetnosti Anjo Hrovat pripravili učenci 6. d. Učiteljica Maja Reven je z učenci poskrbela za okrasitev knjižnice.  

     

Učenci so se na kulturno popoldne zelo zavzeto pripravljali pri urah slovenščine in glasbene umetnosti. Skozi branje del Ferija Lainščka so avtorja spoznali in ga začutili. Posebno so jih pritegnile Mislice, ki so leta 2001 prejele nagrado VEČERNICA za najboljše slovensko mladinsko literarno delo. Najbolj všeč jim je bila pravljica Golobarjeva hči, v kateri pisatelj posebej poudarja najvišjo vrednoto ljubezen, za kateri pravi, da je o njej nujno in potrebno govoriti. Učiteljica slovenščine je pravljico dramatizirala, učenci pa so jo uprizorili in med pravljico s pomočjo tehtnice dobrega in zlega tehtali dogajanje v njej. Ob koncu pravljice je tehtnica pretehtala na stran dobrega. Pravljice so učence tako pritegnile, da so se pri slovenščini tudi sami preizkusili v pisanju. Nastala je zbirka pravljic, ki so jo učenci ponosno podarili našemu gostu, sami so jih tudi ilustrirali. V kulturnem popoldnevu ni manjkalo izvirnih vprašanj, ki so jih učenci zastavljali Feriju Lainščku, in glasbenih točk. Brez ene najlepših ljubezenskih pesmi Ne bodi kot drugi tudi tokrat ni šlo. Pesem Zagata iz zbirke Ne pa so učenci s pomočjo cajona zarepali. 

Kulturni program so tako samostojno s svojimi nastopi stkali prav vsi učenci iz 6. d in s tem presenetili še Ferija Lainščka, ki je v knjigo vtisov ob koncu prireditve takole zapisal: »Redko ostanem brez besed – a današnji program je bil resnično za srce.« Posebno ganjen je bil, ko so mu učenci ob koncu podarili tehtnico, ki je bila izdelana posebej zanj. Takole nam je zapisal naslednji dan: »Zahvaljujem se vam in znova pritrjujem: dodajajmo na strani dobrega! Vsak dan in zmeraj znova, saj le tako lahko preprečimo, da nas zlo ne bo dokončno povleklo navzdol.« 

(Skupno 408 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost