2. mesto na natečaju Zastava dežele domišljije

Učenci OŠ Škofja Loka-Mesto so ustvarjali ob branju mladinskega dela Dečki Pavlove ulice madžarskega pisatelja Ferenca Molnárja ter se udeležili natečaja založbe Beletrina in Balassijevega inštituta, ki skrbi za promocijo madžarske kulture. Zasedli so odlično 2. mesto v konkurenci 27 sodelujočih šol z vse Slovenije in zamejstva.

Skupina učencev 7. in 8. razreda je ob mentorstvu učiteljic Maje Reven in Petre Jerovšek najprej prebrala knjigo, ki je letos izšla v ponatisu pri založbi Beletrina. Ob pogovoru o vrednotah, ki jih knjiga prinaša, so se rojevale ideje o zastavi dežele Domišljije, v kateri se igrajo dečki. Tako je nastal nagrajeni likovni izdelek, ki v svojih simbolih kaže na pomen prijateljstva in sproščene igre nekoč in danes.

Ena stran zastave se navdihuje ob predmetih, pojmih in prostorih iz knjige. Dečki na zastavi se igrajo na naslovni ulici in simbolizirajo prijateljstvo, ki so ga učenci začutili ob branju.

Druga stran zastave je sodobna – na njej so fotografije, na katerih je predstavljen prosti čas, kot ga mladi preživljajo danes. Fotografije so posneli sodelujoči učenci; to tudi sicer pogosto počnejo, saj jih objavljajo na družabnih omrežjih. Kot osrednji simbol, ki povezuje vse, so oblikovali žogo, ki povezuje sodobni in pretekli svet otrok, sodobne in stare igre. Med igro otroci tudi danes tkejo prijateljstvo in se učijo za življenje.

Nagrajenci natečaja so se novembra udeležili Knjižnega sejma v Ljubljani in si tam ogledali predstavo Časovno potovanje okoli placa, ki se je navdihovala ob Molnárjevi knjigi. Preizkusili so se tudi v starih igrah.

Spomladi bodo nagrajeni še z udeležbo na ustvarjalnih delavnicah Balassijevega inštituta, zastava pa bo v njihovih prostorih razstavljena februarja 2018. Takrat bodo organizatorji Molnárjevi knjigi posvetili tudi literarni večer.

Petra Jerovšek, učiteljica slovenskega jezika

(Skupno 419 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost