Podjetje PG PLAST nam je izdelalo varčne nastavke

Člani naše FLL skupine smo tudi tokrat raziskovali. Ker se pripravljamo na državno tekmovanje, smo želeli nadgraditi naš varčni nastavek. Stopili smo v stik z več strokovnjaki, ki so nam pri tem z veseljem pomagali.

Najprej smo pisali ge. Mojci Muller na Loško komunalo. Poslali smo ji 3D tisk nastavka in jo povprašali za mnenje. Odgovorila nam je, da so si ga s sodelavci z zanimanjem ogledali ter ga montirali na eno izmed pip. Obljubila nam je tudi, da nas o opažanjih obvesti. Za konec nam je zaželela še veliko sreče na tekmovanju.

 


Aljaž je nato poslal mail ge. Nini Lapanja iz podjetja PG Plast. Seznanil jo je z našim varčnim nastavkom, a jo hkrati opomnil, da imamo problem. 3D tisk nastavka je namreč iz plastike, ki se v vroči vodi stali, kar povzroči, da se nastavek deformira. V imenu ekipe jo je prosil, če bi lahko podjetje priskrbelo približno 100 kosov za testiranje, tekmovanje in deljenje po šoli. Poslal ji je še 3D model izdelka z vsemi merami.
Ga. Lapanja je bila navdušena nad našo idejo in napisala, da so pripravljeni pomagati. Vse skupaj je terjalo precej časa, saj so morali najprej prilagoditi orodje in izbrati ustrezen material. Ko pa je bilo vse pripravljeno, so nas povabili, da si proces izdelave nastavkov ogledamo še sami.
In tako smo v petek, 16. 2. 2018, odšli v podjetje PG Plast. Zbrali smo se pred šolo ob pol devetih, nato pa se z avtobusom odpeljali do Trate. Delavci v podjetju so nas zelo lepo sprejeli, bili so nam pripravljeni odgovoriti na vsa vprašanja. Najprej je bil na vrsti ogled izdelave nastavkov, takrat smo posneli tudi veliko fotografij. Vsak je lahko vzel en nastavek domov, da smo ga preizkusili. Nato nas je ga. Lapanja peljala še na ogled proizvodnje drugih izdelkov, kjer smo videli veliko zanimivega. Obisk se je končal v prostoru, kjer izdelujejo orodja. Tam so nam pokazali tudi načrt orodja za naš varčni nastavek. Pred stavbo podjetja smo se še fotografirali, nato pa se polni vtisov odpeljal nazaj v šolo.

Vsem, ki ste kakorkoli pomagali pri projektu, se iskreno zahvaljujemo.

 

Napisala: Pia Vrečko

(Skupno 1.123 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost