Ku-ku, šolska novinarka tu

Po nekaj časa se z novicami spet oglašam vaša šolska novinarka.

Letos spomladi se je naša šola potegovala za naslov Kulturna šola 2017, jeseni pa smo ta naslov tudi osvojili. Naziv prejmejo šole, ki na področju likovne umetnosti, gledališča, petja, inštrumentalnega izvajanja, lutk, folklore, fotografije, literature… kažejo svojo ustvarjalnost in obenem na posameznih področjih dosegajo tudi vidne rezultate. Naziv nas bo spremljal še naslednjih pet let. 6. novembra smo v šolskem večnamenskem prostoru proslavili ta naziv. Nastopila je otroška folklorna skupina. Štiri folklornice so razgrnile čudovito barvno zastavo, gospod hišnik pa jo je obesil v večnamenskem prostoru.

Na Martinovo soboto smo se Loški škratje skupaj s planinci OŠ Cvetka Golarja odpravili na 1796 metrov visoki Veliki Snežnik v Snežniškem hribovju. Ob lepem vremenu se s Snežnika vidijo slovensko morje, Alpe in celo Ljubljana, mi pa tokrat nismo imeli te sreče, saj nas je ves čas spremljala megla. Kot se za Snežnik spodobi, smo gazili po prvem letošnjem snegu.

V ponedeljek, 13.11.2017, je naša šola v sodelovanju z Nacionalmi inštitutom za javno zdravje in Policijsko postajo Škofja Loka organizirala akcijo Otroci za varnost v prometu. Učenci drugega in četrtega razreda so spoznali delo policistov in njihove pripomočke ter policijsko vozilo. V spremstvu policistov so delili voznikom zloženke, ki ozaveščajo o vožnji brez vpliva alkohola.

Obiskala nas je tudi gospa iz Zdravstvenega doma Škofja Loka in nam, petošolcem, predavala o različnih oblikah zasvojenosti. Zasvojeni smo lahko z energijskimi pijačami, alkoholom, različnimi drogami in kajenjem. Če kadiš, si zastrupiš pljuča. Za učinke drog so najbolj dovzetni naši možgani. Alkohol ima tako kratkoročne kot dolgoročne učinke na naše zdravje. V energijskih pijačah je ogromno kofeina. Lahko pa smo zasvojeni tudi z računalnikom. Zato moramo razmišljati s svojo glavo in se vsem nevarnim snovem izogibati.

Učenci 4. d razreda so bili v torek v Sorici v Groharjevi rojstni hiši. V likovni delavnici so z majnimi svinčniki risali rože v vazi in jabolko. Nato so se v glasbeni sobi srečali s tolkalnimi inštrumenti. Spoznali so afriške bobne, kongo, bongose, ksilofone, metalofone, pavke, razna manjša ritmična tolkala, komplet bobnov – baterijo, koncertne zvončke in še in še. Na koncu pa so vsi skupaj zaigrali v razrednem tolkalnem orkestru. Po delavnicah so si ogledali še Groharjevo zbirko.

Do naslednjič vas lepo pozdravljam petošolka Katja Habicht Zupan.

(Skupno 91 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost