Obiskali smo zavetišče za mucke Mačji dol

Danes, na svetovni dan živali smo s krožkom FLL obiskali Mačji dol, ki se nahaja v bližini bivše vojašnice in je edino zavetišče za mačke v Škofji Loki. Tam nas je prijazno sprejela prostovoljka Monika Koprivnikar, ki nas je popeljala mačjim dogodivščinam naproti.

Zelo so nas pritegnili igrivi mucki. Prostovoljka nam je predstavila to začasno prebivališče mačk, ki so ga zgradili v razpadajoči hiši, leta 2011. Od takrat naprej vsako leto dobijo nekaj več kot 100 mačk, oddajo pa jih malce manj kot 100. Ko smo bili na obisku, jih je bilo v zavetišču 40. Prostovoljke in prostovoljci so poimenovali vse mačke v zavetišču, tako ima vsaka ime. Glede na to, da bodo tu čez nekaj časa začeli graditi nov vrtec, se bo moral Mačji dol preseliti na novo lokacijo. Za vse mačke je primerno poskrbljeno, vse mačke so cepljene, kastrirane in tudi čipirane. Vsem, ki si želite mačko res priporočamo obisk Mačjega dola, saj boste s tem zagotovili dom eni izmed igrivih in hkrati zapuščenih mačk. Dostopni so na njihovi facebook strani in tudi na spletni strani Mačji dol.

Po obisku Mačjega dola smo se odpravili še do Spodnjega trga, kjer smo obiskali Pet shop Ara. Gospod Dušan nam je povedal da so trgovino odprli v letu 1992 in je bila to ena prvih trgovin v Sloveniji, čez nekaj let pa so odprli še eno trgovino in sicer v Stražišču. Zaupal nam je par uporabnih podatkov, ki nam bodo prav prišli pri raziskavi. Povedal je, da glede na prodajo hrane lahko pove, da imajo ljudje doma največ mačk in psov, najmanj pa imajo ptic in rib, hkrati je pojasnil, da gotovo tudi zaradi tega, ker so na carini poostrili nadzor nad uvažanjem in izvažanjem teh živali.

DSC_2977

Povedal je tudi, da so bile ribe pred 10. leti zelo priljubljene in da so jih takrat imele skoraj vse družine. Poudaril je tudi, da je lahko lep in čist akvarij lastniku v užitek, okras in ponos. Gotovo mislite, da prodajajo v trgovinah tudi morske ribe, imajo samo hladnovodne in tropske, večina jih pride v Slovenijo iz Malezije, Singapurja in Češke. Povedal nam je kot zanimivost, da v Indiji celo izbirajo najlepšo ribo leta. Podal nam je tudi podatek, da v tej trgovini prodajo okoli 30 ribic na teden.

Dogfoodanaliz – pasja analiza hrane na spletu. Strokovnjaki ocenjujejo različne pasje hrane s številom zvezdic. Bolj kot je kvalitetna hrana za pse, boljša je njihova prebava, ampak je tudi dražja taka hrana. Če je hrana kvalitetna lahko preverimo tudi po pasjem iztrebku, če je ta čvrst in rjave barve ter ga je malo pomeni, da je hrana kvalitetna, če pa ga je veliko in je bele barve (kot kreda), pa je hrana nekvalitetna. Pasjo hrano delimo po velikosti psov, po navadi v tri kategorije (manjši, srednji, večji). Včasih so bili namesto psov bolj popularni hrčki. Hrana iz samopostrežnih trgovin je slabše kvalitete in povzroča pri živalih razne bolezni. Pri 80 procentih mačk se to kaže pri odpovedi ledvic, (krvavem urinu in izpadanju dlake). Na žalost pa vse več ljudi (60 procentov) kupuje nekvalitetno hrano, ki je narejena predvsem s pomočjo kemije.

Želva rdečovratka pa je zadnja leta na trgu prepovedana, saj jo ljudje ne hranijo pravilno in preveč zraste, nato pa jo izpustijo v naravo, kjer izpodriva naše avtohtone.

Po ogledu trgovine smo se poslovili in polni zanimivih podatkov odšli.

 

Napisala: Emma Mahmutović

(Skupno 1.130 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost